Vad är ASIO?

Vad är ASIO?

Om du ska spela in musik på en Windows-dator behöver du ASIO — men vad är det? Här reder vi ut alla frågor.

Vi använder ibland partnerlänkar till affärer. Ibland får vi då en provision som gör att vi kan hålla sidan levande. Tack för ditt stöd!

Att spela in musik på en Windows-dator är inte helt trivialt, och här går vi därför igenom konceptet ASIO — vad det är, varför det behövs och hur det fungerar.

Vad är ASIO?

ASIO står för Audio Stream Input/Output och är ett protokoll för inspelning och uppspelning av ljud utvecklad av Steinberg — företaget som också ligger bakom exempelvis inspelningsprogrammet Cubase.

Protokollet möjliggör hög ljudkvalitet samtidigt som fördröjningen hålls så låg som möjligt — ofta 6-10 millisekunder — så att din hjärna inte förstår att det finns en fördröjning på ljudet. Detta var en banbrytande uppfinning när den introducerades för PC-marknaden, eftersom man annars hade hög fördröjning på ljudet vilket ledde till att det var svårt att spela exempelvis mjukvarusyntar eller mjukvarupianon i realtid när man spelade in.

Varför behövs ASIO?

Även om Windows är det mest populära operativsystemet i världen finns det mängder med saker det inte klarar av bra, och en av de sakerna är att spela in ljud och musik med låg fördröjning (latency) och hög ljudkvalitet.

Därför behöver alla tillverkare skriva drivrutiner till Windows för att implementera ASIO-protokollet och därmed få hög ljudkvalitet trots att Windows själv inte har stöd för det.

Hur fungerar ASIO?

Du som användare av ljudkort med ASIO-drivrutiner märker förhoppningsvis inte av det så mycket, men först och främst måste du installera det på din dator — annars kommer du ha för hög fördröjning på ljudet för att det ska gå att spela in och lyssna i realtid.

Efter att du har installerat drivrutinerna från din ljudkortstillverkare behöver du egentligen bara välja rätt ljudingångar och ljudutgångar i ditt ljudredigeringsprogram, och sedan ska det fungera bra.

Fördelar med ASIO

Den stora fördelen med ASIO-drivrutiner på din Windows-dator är det faktum att du får låg fördröjning (latency) när du spelar in och spelar upp ljud i ditt ljudredigeringsprogram, oavsett om det är Cubase, Fruity Loops, Ableton Live eller Reaper.

Nackdelar med ASIO

Det finns egentligen få nackdelar med ASIO när det väl fungerar, men den största nackdelen är så klart att det behövs en tredjepartsapplikation i Windows för att ljudinspelning ska fungera bra.

Det kan vara krångligt att behöva hålla på med drivrutiner från olika tillverkare bara för att få låg fördröjning när man spelar in eller upp ljud, och om tillverkaren inte har någon ASIO-drivrutin sitter du tyvärr i klistret.

Behövs inte på Mac

ASIO behövs faktiskt inte på Mac, och det är för att Apple själva har varit förutseende nog att implementera en bra ljudhantering från början. De kallar detta protokoll för Core Audio och det innebär att alla ljudenheter som nyttjar Core Audio kommer att ha hög ljudkvalitet, låg fördröjning och att det bara är att koppla in och använda.

På Mac behöver du alltså inga drivrutiner eller liknande för att få låg fördröjning eller hög ljudkvalitet i ljudprogram som Apple Logic eller Ableton Live — det kommer automatiskt i macOS, något vi är tacksamma för.