Vill du spela in en egen podd? Då behöver du en bra mikrofon — och som tur är kan du köpa dem ganska billigt!
Vi använder ibland partnerlänkar till affärer. Ibland får vi då en provision som gör att vi kan hålla sidan levande. Tack för ditt stöd!
Det är många som vill spela in egna podcasts, och något som är viktigt att tänka på då är att ha så hög ljudkvalitet som möjligt för dina lyssnare.
Bästa mikrofon för podcast
Här är våra bästa mikrofoner för att spela in podcast:
1. Audio Technica AT2020 USB+
Det här är en supersmidig USB-mikrofon från Audio Technica, där de tagit sin klassiska mikrofon AT2020 och gett den en USB-kabel. Det betyder att du inte behöver något ljudkort till din dator för att använda den här mikrofonen — du kopplar bara in den i datorn och börjar spela in med den. Det är faktiskt som magi. ☺️
Ljudet är väldigt naturtroget, känns "nära" och är utan brus. En fantastiskt prisvärd nybörjarmikrofon för såväl podcast och radio som inspelning av gitarr och andra instrument.
Vad vi gillar
- Lågt pris
- Jättebra ljud
- Hög kvalitet
- USB-kabel
- Kräver inget ljudkort
Hitta Audio Technica AT2020 USB+ i butik:
2. Shure SM7B
Shure SM7B är den bästa mikrofonen vi testat för inspelning av podcast och radio, och faktum är att den här mikrofonen har blivit så populär att den nu är branschstandard.
Den kostar dock ungefär fyra gånger mer än vår testvinnare och är därför inte lämpad för alla — speciellt inte för nybörjaren — men för den som vill få så bra ljud som möjligt är det en mycket bra mikrofon. Den kopplas in med XLR-kabel vilket innebär att ditt ljudkort måste ha XLR-ingångar.
Vad vi gillar
- Proffsigt ljud
- Hög byggkvalitet
Tänk på att
- Priset är högt
- Kräver ljudkort med XLR-ingångar
Hitta Shure SM7B i butik:
Vi har själva testat alla mikrofoner vi rekommenderar i den här artikeln.
Artikelns innehåll
Vad gör en bra mikrofon?
Så vad gör egentligen en mikrofon bättre än andra?
1. Bra ljud
Först och främst är så klart att mikrofonen ska ha bra ljud, och det hänger på hur påkostad mikrofonen är och att dess interna konstruktion har hög kvalitet. Mikrofoner som är "för billiga" har en tendens att låta dåligt just för att de har för dåliga komponenter.
2. Enkelhet
Det näst viktigaste är att mikrofonen är enkel att använda; att den har ett smidigt stativ och kan monteras enkelt. Här får så klart de mikrofoner som har USB-gränssnitt extrapoäng eftersom det gör dem oerhört mycket enklare att använda än XLR-varianterna.
3. Lågt brus
En annan sak som skiljer en bra mikrofon från de dåliga är det faktum att den har lågt brus och därmed att ljudet låter klart, tydligt och separerat från bakgrunden. Då blir det enklare att mixa in det i en podcast och det blir dessutom lättare för era lyssnare att lyssna utan att det känns rörigt eller störande.
Funktioner
Det finns många olika funktioner på moderna mikrofoner — här går vi igenom dem.
1. USB-kontakt
Den mikrofon vi främst rekommenderar för inspelning av podcast är Audio Technica AT2020 USB+, som kopplas in med USB-kabel rakt in i datorn. Detta betyder att mikrofonen har ett inbyggt ljudkort och att du inte behöver någon ytterligare utrustning för att koppla in den i din dator.
2. XLR-kontakt
Om mikrofonen däremot har XLR-kontakt istället för USB behöver du ett ljudkort som kan ta emot XLR-kabeln och skicka vidare ljudet till datorn. Det innebär att lösningen blir dyrare eftersom du behöver flera produkter för att komma igång.
Behöver du koppla in flera mikrofoner samtidigt är det dock XLR-mikrofoner och ett ljudkort med flera XLR-ingångar du behöver.
3. Low Cut-filter
Med ett Low Cut-filter kan du kapa allt ljud under en viss frekvens, vilket innebär att du kan bli av med kraftiga duns och bastyngda ljud som stör din inspelning.
Vissa mikrofoner har detta inbyggt, men det är absolut inget krav eftersom det är väldigt enkelt att justera ljudets karaktär med en EQ i ditt ljudredigeringsprogram istället för att låta mikrofonen kapa frekvenserna. Båda sätten fungerar alltså och vi tycker att det är onödigt att betala extra för en mikrofon med Low Cut-filter.
Spela in din egen podcast
Om du vill spela in din egen podcast använder du ett inspelningsprogram som Ableton Live, Cubase eller Logic. Om du vill ha ett gratisprogram finns exempelvis Reaper till både PC och Mac. När du sedan spelat in din podcast kan du distribuera den på Apple Podcasts, Acast och Spotify.